Coco Chanel och imperiet

Sagan om Coco Chanel är hänförande. Denna modeikon gick från att vara en fattig flicka till att bli ett naturligt inslag i de rikas salonger och hon skapade sig ett namn så starkt att vi känner det än idag.

Svåra förhållanden

Coco Chanel föddes år 1883 i den franska staden Saumur som Gabrielle Bonheur Chanel. Hennes moder var tvätterska och hennes fader var en resande försäljare som sägs ha övertalats att gifta sig med Cocos moder genom att få betalt efter att paret hade fått flera barn tillsammans. Familjens livssituation var minst sagt knaper.

Hem för föräldralösa

Vid tiden för Coco Chanels tolfte levnadsår dog hennes mamma i bronkit och det ledde till att familjen splittrades. Fadern valde nämligen att sända de två sönerna till ett lantbruk som arbetare och de tre döttrarna skickades till ett hem för föräldralösa barn. Barnhemmet verkade i religiös regi och var mycket strikt men det var där som Coco hade turen att lära sig sömnad.

Namnet Coco

Smeknamnet Coco lär komma från hennes tid som kabarésångerska. Antingen hänvisar det till de två sångerna ”Ko Ko Ri Ko” och ”Qui qu’a vu Coco” som hon brukade sjunga eller möjligen från ”cocotte” vilket är franska för älskarinna. Coco Chanel tycks nämligen ha varit mycket populär bland allt från officerare till affärsmän.

Männen och det kontroversiella levernet

Det fanns de som inte gillade Chanels kontroversiella livsstil. Mer än en rik man passerade hennes sovrum och det var faktiskt två av dessa män som hjälpte till att finansiera hennes första butik vari hon sålde hattar. Verksamheten utvidgades snart till populära resorter och sedan fick hon även hjälp av en av dessa älskare att öppna sin första modesalong i Paris samt att hitta fashionabla kunder.

Chanel var även något av lögnerska. Det påstås att hon skämdes över sin uppväxt så hon både lär ha sagt att hon var tio yngre än hon faktiskt var samt talat om hur hennes far var en förmögen affärsman.

Chanelstilen

Många klassiska plagg har skapats i Coco Chanels kollektioner, däribland ”den lilla svarta” och den klassiska Chanel-dräkten. Hon gillade det enkla, bekväma och funktionella. Hennes stil var frigörande för kvinnor då hon var den första parisiska modeskapare att designa byxor och sportkläder för kvinnor. Hon slängde också ut den tajta korsetten och tyckte att solbränna var okej. Därtill bidrog hon till att göra korta kjolar accepterat. Det sägs att hon förstod som ingen annan hur kvinnor ville leva och klä sig.

Flera välkända fraser sades av Coco såsom att ”lyx måste vara bekvämt, annars är det ingen lyx” och att ”en kvinna är fantastisk vid tjugo, charmerande vid fyrtio och oemotståndlig resten av livet”. Coco var dessutom den första modeskapare att framställa sin egen parfym; den klassiska Chanel No 5.

Förlorat förtroende

Fransmännen miste mycket av sitt förtroende för Chanel då hon under Nazitysklands ockupation av Frankrike levde i lyx som älskarinna åt en tysk underrättelseofficer. Hon lyckades återetablera sitt märke efter kriget men hennes kundbas var då främst internationell.