Dekolletaget – ett uråldrigt mode

Dekolletage är en modegrej som saknar funktion men ändå har urringningen kommit att bli en av de viktigaste delarna i kvinnors mode. Ibland är den djup, ibland bred och ibland existerar den inte alls. Även om dekolletage mest associeras med kvinnors bröst så inkluderar termen även urringningar vid ryggen.

Sexuell signal

Sulcus intermammarius är det vetenskapliga namnet för området mellan kvinnors bröst. Klyfta heter det i vardagligt tal. Mer än en vetenskapsman har filosoferat över varför just brösten har en sådan framträdande position i människans sexualitet.

Hos de övriga stora aporna är det nämligen bakdelen som tycks vara viktigast, vilket förstås underlättas genom att ingen av dem går helt upprätt. Hos de övriga primathonorna sväller brösten dessutom endast vid ägglossning och ingen annan primat har så stora bröst som människan. Det finns hypoteser om att brösten skulle vara något sorts ersättning för att kvinnors rumpa inte längre är i ansiktshöjd på männen, då de båda områdena trots allt är ganska lika, eller att brösten är konstant förstorade för att kunna påkalla manlig uppmärksamhet även när kvinnor inte är fertila.

Dekolletagets historia

Oavsett syftet med bröst och klyftor så har kvinnor gillat att visa upp området under långt tid. Urringningar var populära för över 3000 – 4000 år sedan och man vet att de var allmänt accepterade i Europa mellan 1200-talet och 1800-talet.

Faktum är att djupt skurna klänningar var mer accepterade då än de är idag. Det har till och med gått mode i att exponera brösten. En av älskarinnorna till Frankrikes kung Karl VII bar under 1400-talet en klänning där dekolletaget var så djupt att hon nästan visade hela brösten vilket blev startskottet på ett mode. Under 1500-talet lät sig förnäma kvinnor målas av i klänningar med djup urringning och blottade bröst medan det under Napoleons tid var modernt att använda genomskinliga tyg över bysten. Wikipedia nämner att kvinnobröst markerade skönhet, välstånd och hälsa under dessa tider.

Förbjudna tider

Renässansen innebar att dekolletage förbjöds men som med allt mode så återkom urringningarna under senare perioder. Likaså under den viktorianska tiden fick bröstområdet inte visas upp och det var således vanligt med höga kragar. Därefter svängde det igen och det blev även populärt att visa axlarna.

1900-tal

Under 1900-tal har dekolletage gått i vågor. Från 1910-talets ringningar via mitten av seklet där klyftor upplevdes som stötande till att det BH-lösa modet tog fart under 1960-tal för att återkomma 2010.