Uncategorized

Säg det med en sjal

Mode handlar inte bara om trender och vad som är inne, utan också om att man skall kunna uttrycka sig som person. En människa som gillar kläder är inte nödvändigtvis den som har satt på sig kläderna exakt som de marknadsförs i skyltfönstret utan snarare en person som tycker att det är kul att blanda friskt mellan nytt och gammalt, mönstrat och enfärgat, natur och syntet, billigt och dyrt. Den gemensamma faktorn är att man känner sig fin, kul eller intressant med kläderna och att det ligger ett nöje i att skapa en outfit som man gillar.

Det är dock oftast detaljerna som gör den stora skillnaden när det kommer till klädval och uttrycksform, och det är här som en sjal kan bli pricken över i:et till ett annars ganska normalt eller kanske till och med mediokert plagg. En snyggt buren sjal kan utgöra en slags överraskning, inte olik den lätta doften av en Elizabeth Arden parfym när en person sveper förbi helt apropå. En kort känsla av njutning och nyfikenhet som väcks på ett ögonblick.

Sjalen som smycke

Det finns sjalar i massor av olika material, och de allra skiraste och tunnaste brukar vara tillverkade av siden, tunt linne eller silke. Den här typen av sjal blev framförallt populär på 20-talet, då man dels hade den över axlarna men också intrikat virade runt huvudet. Vill man prova på det själv så kan man hitta instruktioner på nätet och det kan bli riktigt snyggt. En enkel utstyrsel i form av enfärgade byxor och en T-shirt, en naturfärgad klänning eller en tunika kan lyftas ett rejält steg genom en snyggt virad huvud-sjal och ett par stor örhängen, eller en vacker scarf som vilar över axlarna på ett medvetet nonchalant sätt. Ibland kan det dock gå lite galet, som när det stora modehuset

Fendi gjorde bort sig genom att lansera en sjal kantad av päls som såg ut som en vagina när man virade den runt halsen och som snabbt blev indragen efter att ha hånats i sociala media.

Värm dig vackert

Om vintern kan det kännas lite kyligt att bara ha en tunn sjal virad runt sig och då kan man istället välja en tjockare modellen, något mittemellan en sjal och en halsduk. Det finns vackra, virkade sjalar med hålmönster eller stickade, flätade varianter. Välj en stor, tjock modell som nästan liknar en filt, eller en riktigt lång som man kan vira flera varv. Passar både kvinnor och män och är dessutom en perfekt julklapp eller födelsedagspresent.

Kanske det är dags att haka på den stora

sticktrenden som rått i några år nu; det är inte bara snyggt och roligt utan är dessutom bra för själv och hjärna. Det ligger en alldeles speciell tillfredställelse i att ha på sig något som man gjort själv och kan känna sig stolt över.