Guld är en skinande, rödgul metall som är ganska mjuk och formbar. Dess mjukhet gör att den historiskt sett inte har haft lika stort praktiskt värde inom metallbearbetning som övriga metaller, då den exempelvis inte har lämpat sig till svärd eller hjulekrar. Som smycke har den däremot varit optimal; vacker, relativt lättarbetad, ovanlig och dessutom har det gått bra att blanda den med andra metaller. Guld har även varit vanlig som betalmedel och ännu har Sverige en valutareserv i guld då det ger ökad säkerhet vid orostider, enligt Riksbanken.
Jordens guld
Faktum är att det under människans historia endast har brutits en mängd guld som motsvarar volymen i tre olympiska simbassänger. Det ger förklaringen till varför guld fortfarande är en relativt dyr metall. Guld hittas överallt men majoriteten är bruten i Sydafrikanska gruvor.
Man räknar med att en hel del guld fanns i stoftet som kom att bilda solsystemet och man tänker sig att eftersom jorden var smält när den bildades så sjönk allt guld inåt jordens mitt. Det här föreslår att jorden har stora fyndigheter av guld men det guld som människan bryter finns ju på ytan och tros därför istället ha kommit från bombardemanget av asteroider för flera miljarder år sedan.
Varieter och karat
Rent guld är 24 karat (k) men för att få fram andra hårdheter och färgskiftningar legerar guldsmeder gärna guld med andra metaller. Guldets renhet kan då sjunka till 22 k, 18 k, 14 k eller 10 k.
Det är vanligt att blanda guldet med olika metaller såsom koppar, silver eller palladium. Genom dessa olika blandningar kan man få fram guld i massvis av olika färger. Vitt guld innehåller ofta palladium medan roséguld ofta innehåller koppar och silver. Därtill finns det grönt guld, lila guld, blått guld och så vidare.