Klädkoder för både kvinnor och män

Klädkoder är regler för hur man ska vara klädd vid ett visst tillfälle. Dessa regler varierar mellan olika kulturer och platser, men i de flesta fall är de ganska uppenbara och behöver inte skrivas ut. Är det inte uppenbart vilken klädkod som gäller bör den vara skriftlig. Det gäller till exempel när det arrangeras en formell tillställning där gästerna förväntas att följa en viss klädkod. I regel är det värden som bestämmer vilken klädkod som gäller, men traditionellt sett är vissa tillställningar förknippade med en viss klädsel. På bröllop är det till exempel vanligt med frack eller kavaj. En del platser kan också ha en klädkod som man måste följa för att få gå in, som till exempel nattklubbar eller kyrkor. Det är inte särskilt vanligt med klädkoder på svenska arbetsplatser, men utomlands är det mycket vanligt att arbetsgivaren har en strikt klädkod som man måste följa. Svarta skor och byxor samt skjorta är till exempel en vanlig klädkod för kontorsarbetare i UK och USA.

Olika klädkoder för speciella tillfällen

Även om många väljer bort klädkoden idag finns det några svenska klädkoder som fortfarande används ofta. En klädkod anger för det mesta mannens klädsel och till varje nivå finns det en kvinnlig motsvarighet. Frack, eller högtidsdräkt, är en vanlig klädkod och precis som det låter bär mannen frack när denna klädkod anges. Kvinnan bär en balklänning eller aftonklänning. Det går även att bära hembygdsdräkt eller folkdräkt i en festvariant. Om det saknas en klädkod vid formella tillställningar som till exempel bröllop är det traditionellt sett högtidsdräkt man ska bära. Klädkoden smoking, eller aftondräkt, innebär att mannen bär smoking och kvinnan smokingdräkt. Mörk kostym innebär att mannen traditionellt ska bära en mörkblå eller mörkgrå kostym med vit skjorta, fluga eller slips. Svart kostym används också idag, trots att det tidigare var reserverat för begravning. Kvinnor bär en knälång kjol eller klänning. Klädseln ska inte vara axelbar och kjolen får inte vara golvlång. Kavaj är idag den minst strikta av klädkoderna. En hel kostym som är mörk eller ljus gäller för männen. Skjortan bör vara ljus och man kan använda fluga eller slips. För kvinnor går det bra att bära kjol, klänning, dräkt eller byxdress som är elegantare än vardagens klädsel.

Är klädkoder aktuella idag?

Nuförtiden är det många svenskar som kan spendera hela sitt liv utan att någonsin behöva klä sig enligt en klädkod, men det kan faktiskt komma tillfällen då man behöver lite mer traditionellt eleganta kläder. Att ha några extra fina plagg i garderoben att ta fram när man ska på något där klädkod kavaj, smoking eller till och med frack krävs är smart. Klädkoder kan kanske tyckas vara förlegat, men det fyller faktiskt en funktion än idag. Om man är värd för en mer formell fest, som till exempel bröllop eller ett jubileum, är det artigt att skriva ner vilken klädkod som gäller. Då slipper man stressade gäster som inte vet vad som förväntas. Dessutom sparar man själv tid eftersom det är färre som hör av sig för att få reda på vad som egentligen gäller. De inbjudna ska inte behöva känna sig obekväma genom att komma i fel klädsel till festen.