Går det göra miljövänliga nagellack?

Intensivt röda, glamoröst guldskimrande eller mystiskt azurblå. Nagellack passar till alla modets stilar och kan varieras i det oändliga! Många förknippar nagellack med 1930-talets Hollywoodkändisar men dess historia är faktiskt väldigt mycket äldre än så.

Gammalt mode

Mänsklig fåfänga är inget nytt påfund. Nagellackets historia kan härledas hela 5000 år tillbaka i tiden. Det var i Kina som det var populärt att pryda sina naglar. Man vet att det vid tiden för Zhoudynastin, ca år 600 före vår tideräkning, var vanligt med metallfärgade naglar i guld och silver. Med tiden kom rött och svart att bli mer populärt och det kinesiska lacket kunde bestå av bivax, äggvitor, gelatin, växtfärger och akaciagummi.

I Egypten användes nagellack på alla samhällsnivåer och av både levande och döda. Ordinära människor använde mer subtila färger medan mumifierade faraos och kungar pryddes med färgstarka lack. Lacken kunde innehålla oljor, henna, akaciagummi och puder.

Giftiga lack

Närmare vår tid har det varit fortsatt vanligt att polera och färglägga naglarna med olika oljor och pulver men idag är lacken långt ifrån gröna då de innehåller ungefär samma ingredienser som billack. Med historien i åtanke går det självfallet att experimentera fram miljövänliga nagellack som innehåller naturliga ingredienser.