Vad är haute couture?

”Haute couture” betyder bokstavligen ”hög sömnad” på franska, och det är just vad det är: den högsta formen av sömnad. Termen används för att avse plagg av hög kvalitet, vanligtvis handsydda, som är unika och ofta uppseendeväckande skapelser. Haute couture-plagg är inte i första hand avsedda att bäras i ”vanliga” sammanhang, utan skapas för modevisningar eller andra särskilda evenemang. Ett av de bästa tillfällena att se fantastiska haute couture-skapelser från världens största modehus är till exempel under modeveckan i Paris. Där passar modeskaparna på att visa både de kollektioner som är tänkta att vara bärbara, och haute couture-plagg som snarare ska visa deras kreativitet och skicklighet som klädkonstruktörer. Som en följd av den tid och de material som läggs ned på ett haute couture-plagg kan de kosta hundratusentals kronor.

Även haute couture följer de svängar i trender som ”vanligt” mode följer. En sådan sväng märktes till exempel av under modeveckan i Paris 2008, då publiken från modeskapare som Karl Lagerfeld fick se prov på haute couture-plagg som var mycket mer avskalade och bärbara än de tidigare varit. Lagerfelds inspiration ska ha varit Chanels klassiska jacka, något som gjordes tydligt av det faktum att de hade en gigantisk kopia av jackan i betong på scenen bakom modellerna.

Det finns de som faktiskt köper haute couture-plagg, men gemene man har sannolikt varken råd att köpa dem eller tillfällen då det skulle passa att bära dem. Istället får de flesta passa på att leva ut sina drömmar om att bära over the top-plagg när de går på maskerad – kanske utklädd som en catwalk-modell? Om du letar efter maskeradkläder som skulle kunna passa som haute couture, ska du gå in på Partykungen.se, där du hittar ett stort utbud av maskeraddräkter.

Haute couturen som fenomen är relativt nytt i modets historia, då konceptet ”uppfanns” av Charles Frederick Worth under den senare hälften av 1800-talet. Han var baserad i Paris, och därför är uttrycket franskt och förknippas framförallt med franskt mode. Under lång tid var det också franska modeskapare som dominerade haute couture, som Paul Poiret, Coco Chanel och Christian Dior.