Mode med influenser från Mellanöstern

Mellanöstern är hett på många sätt just nu. Den här delen av världen har på senare år lockat både turister och investerare, inte minst eftersom det finns många expansiva ekonomier i regionen. I takt med detta har influenserna från Mellanöstern letat sig långt utanför regionens gränser och återfinns idag både inom mat och mode. Många stora modehus låtit sig inspireras och färgglada kaftaner, stora guld- och bronssmycken och orientaliska mönster återfinns ofta i framför allt sommar- och resort-kollektionerna. Det är kanske inte så konstigt då det är till dessa breddgrader modekonsumenterna i Europa och USA längtar under de kalla årstiderna. Den arabiska stilen, där sotade ögon, guldsmycken och slöjor i tunna, lyxiga material har en framträdande roll, har dessutom länge förknippats med lyx, flärd och en attraktiv feminin mystik. Detta trots att många länder i regionen knappast kan anklagas för att vara särskilt framstående när det kommer till jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Levande modeintresse och känsla för lyx

Men det är inte bara västerländska modeskapare som låter sig inspireras av arabvärlden. Trots att reglerna för hur kvinnor som rör sig i det offentliga rummet är strikt begränsad i många länder i Mellanöstern få finns det ett stort och levande modeintresse. Detta illustreras inte minst av att många internationella modemagasin, som Elle och Vogue, nyligen har startat utgåvor specifikt för riktade mot länderna i regionen. Innehållet i magasinen är anpassat efter de regler som finns för kvinnors kläder, något som både hyllats och kritiserats. Samtidigt har en Modevecka lanseras i Saudiarabien. Även internationella designers är inbjudna och det återstår att se hur landets konservativa regler gör kvinnors klädsel påverkas vad som verkligen visas upp på catwalken. Samtidigt ses både modeveckan och lanseringen av de internationella magasinen som en uppluckring av de tidigare så strikta förhållningsreglerna för kvinnors utseende. Vilka effekterna blir återstår dock att se. Tydligt r däremot att det finns både ett stort intresse och ekonomiska möjligheter för regionens kvinnor att ta del av internationellt mode, gärna med en arabiskt twist.

Uppdatera din egna garderob

Men även vi här uppe i norr kan enkelt få lite orientalisk flärd i våra garderober. Inför vår- och sommarsäsongen finns det ett antal plagg som håller år efter år. Satsa på tunna kaftaner i lyxiga material, gärna siden. Kombinera med sandaler sand- eller bronsfärgat läder. Du fulländar looken med ett par tunga guldörhängen, breda armband och tunga halsband. Gärna i brons eller guld. Välj ett korallrött eller guldfärgat nagellack och du kommer att ta dig från ett kylslaget Sverige till en nattklubb i Dubai på nolltid! Om du behöver komplettera din garderob med ännu fler orientaliska plagg så finns bland annat en Zalando rabattkod som ger dig 10% rabatt på valfri vara. Här hittar du just nu ett antal kollektioner inspirerade av Mellanöstern som ger dig rätt look på nolltid. När vädret inte tillåter kaftaner och sandaler så kan istället en härlig kopp mynta-te och lite orientaliska kuddar och mattor hemma ge varm känsla av Mellanöstern.