Svenskt mode

Svenskt mode har blivit världskänt tack vare H&M:s enorma framgångar, men det finns många svenska klädskapare som verkar i mindre skala och som minst sagt ändå håller världsklass. Namn som Filippa K, Carin Rodebjer och Carin Wester är till exempel namn som ständigt växer i den internationella modevärlden, och designers som Ida Sjöstedt och Lars Wallin sprider det svenska modet genom att designa bröllopsklänningar åt den svenska kungafamiljen (Sjöstedt åt Sofia Hellqvist och Wallin åt prinsessan Madeleine). Wallin har dessutom skapat scenkläder åt artisterna i Melodifestivalen, vilket betyder att hans skapelser har setts på en av de största internationella scenerna som finns: Eurovision.

Något som är unikt för svenskt mode är att det är skapat med de svenska förhållandena i åtanke. Ett märke som detta verkligen stämmer in på är Viking, som skapar skor som är anpassade efter det svenska vädret, och som man kan gå i även när det är blött och kallt ute. Du hittar deras sortiment på Footway.se, där du också kan köpa skor från flera andra svenska designers.

Går man med svenskt mode från topp till tå är man nämligen i gott sällskap, då kvinnorna i den kungliga familjen inte bara bär svenskt mode vid bröllop, utan regelbundet ses bära kreationer från svenska modeskapare som Pär Engsheden och Camilla Thulin, liksom skor från alla spektrum av den svenska designskalan: Victoria har till exempel burit sandaler från H&M, medan Sofia valt pumps från Stinaa J.